Jiří Janeček končí ve funkci ředitele ČT

středa, 08. června 2011, 14:38 Lidé, TV MediaGuru

Generální ředitel České televize Jiří Janeček k 31. srpnu odstoupí z funkce. Důvodem jsou zdravotní problémy, oznámil dnes Radě ČT.

"O těchto skutečnostech vás informuji již dnes, abych Radě České televize poskytl dostatečný časový prostor k vypsání výběrového řízení na nového generálního ředitele," řekl Janeček. Rezignační dopis předá 31. srpna. "Po zbývající dobu ve funkci připravím veškerou agendu k řádnému předání, tak aby byla zajištěna kontinuita," řekl dnes Radě ČT.

Po své rezignaci se Janeček hodlá věnovat léčení. Až poté, co se uzdraví, bude zvažovat, čemu se bude věnovat nadále. Povahu svých zdravotních potíží nekonkretizoval.

"Rada se musí napřed shodnout na celém postupu, musí si nejdřív stanovit podmínky výběrového řízení," řekl dosluhující předseda Rady ČT Jiří Baumruk na otázku, kdy bude konkurz na nového generálního ředitele vypsán. Volba nového ředitele se podle něj teoreticky dá stihnout za čtrnáct dnů.

V kuloárech se začalo spekulovat o jeho případném nástupci. Padlo i jméno bývalého generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka. "Je to skvělý manažer, který vedl soukromou televizi velmi dobře," okomentoval to Janeček. Ale volba je podle něj věcí rady.

Janeček byl zvolen stálým generálním ředitelem České televize v červenci 2003, předtím byl pověřen řízením zpravodajství ČT, léta působil také jako moderátor. Janeček je šestým šéfem České televize od jejího vzniku v roce 1992.